Monday, 20 April 2015

The Babadook - Jennifer Kent (2015)

The Babadook има егзотично педигре.  Доаѓа од Австралија и по атмосферата потсеќа на раните филмови на австралиецот Peter Weir.  Режиран е од Jennifer Kent, поранешна соработничка на Lars Von Trier, која му дава уникатна женска перспектива на жанр што е речиси исклучиво доминиран од мажи.  Kent може комотно да ги остави своите машки колеги да измислуваат креативни БУ моменти комбинирајќи натприродни елементи, насилство, и звучни ефекти.  Таа знае дека совршениот БУ момент е кога некој ќе те изненади сред мастурбирање.