Saturday, 17 September 2016

Kubo and the Two Strings - Travis Knight (2016)
Ако треба да трепнете, направете го тоа пред да почне Kubo and the two strings, oти филмов ќе ве остави ококорен и вчудоневиден.  Да се разбереме, ова не е филм за деца.  Ви зборувам од искуство, оти син ми после дваесет минути се преплаши и бараше веднаш да го изнесам надвор.  Кога се вративме во кино салата издржавме уште само пет минути, за потоа стравот повторно да надвладее.  Затоа се договоривме дека јас следниот ден ќе отидам сам да го догледам филмот и ќе му раскажам што се случило.  

Friday, 16 September 2016

За земјотресите и триаголникот на животот

Деновиве се изначитав сечии мислења за поплави и земјотреси. Од повеќето од нив ми се креваше косата на главата (HAARP, навистина?), но за среќа имаше и соодветни реакции од научници кои брзо ги побиваа најскандалозните тврдења. Сепак, една привлечна (и опасна) полувистина која беше споделена илјадници пати од телевизии, портали, па дури и од неколку мои пријатели, остана без соодветен демант. Станува збор за таканаречениот 'триаголник на животот'.

Tuesday, 6 September 2016

Hell or High Water - David Mackenzie (2016)Камерата почнува да се врти. Паркинг во американско предградие. Графит на воен ветеран. Жена на пат за работа.  Таа ли е главниот лик? Вртењето продолжува. Банка. Жената влегува во банката. Два лика со качулка вперуваат пиштол во неа. Камерата запира, најавната шпица започнува, а јас се препуштам на визуелната поезија на Hell or High Water, најдоброто од 2016 досега.