Monday, 29 February 2016

Филмски топ 15 за 2015


Во 2015 изгледав далеку помалку филмови од обично, а пишан осврт дочекаа само оние кои ми оставија најсилен впечаток.  Овој напис ми е шанса да фатам чекор со филмските фаворити од 2015 и да ја свртам страната на 2016.  Не ја исклучувам можноста да се навратам на некои филмови кои не стигнав да ги погледнам, како Anomalisa, Trumbo и Dressmaker.

Почесни 5: Trainwreck, Shaun the Sheep, Look of Silence, What Happened Ms. Simone?, Babadook

Sunday, 28 February 2016

Седум филмски разочарувања од 2015

Оваа листа често наидува на недоразбирање, оти некои читатели сметаат дека ги содржи најлошите филмови што сум ги видел во 2015.  Далеку од тоа, ова се само филмови кои со нетрпение сум ги очекувал, но не ги исполниле моите очекувања.  Сепак, ако ми дадете избор повторно да ги гледам овие 'разочарувања' или пак најновиот Star Wars, веројатно ќе се одлучам за филмовите на листава, оти тие барем се обидуваат да направат нешто неконвенционално и оригинално. Добро, исклучок е филмот под број еден, тој би го гледал пак само со пиштол на чело.