Wednesday, 30 November 2016

Да се прошетаме по кортикалната лента

Автор: Кевин С. Вајнер (Kevin S. Weiner)
Невронаучен истражувач, писател, картограф на човечкиот мозок, сурфер, пливач  

Кога ќе го чуете зборот лента, може помислувате на виткање подароци или пак на награда што сте ја освоиле на седум години (или можеби вчера). Веројатно не знаете дека составен дел од тоа што придонесува кон вашето мислење и осознавање е еден појас од нервно ткиво познат како кортикална лента. Па, додека ги прибираме и привршуваме новите постови со најзначајните моменти од годинашната средба за мапирање на човечкиот мозок во Женева што ја спомнавме минатиот пат, да се прошетаме заедно по кортикалната лента.

Tuesday, 8 November 2016

Повелете на коктели

Во Јапонија одам често и сум видел многу чудни работи, но сè до посетата на Tachibana Shinsatsushitsu ни самиот не знаев колку почудно можело да биде. Не, ова не е приказна за секс, дрога и рокенрол, бидејќи тоа би било премногу мејнстрим. Ова е пост за Golden Gai, делот од Tokyo со најголема концентрација на алкохол по квадратен сантиметар, и за еден од неговите најблесави барови. Tachibana Shinsatsushitsu е инспириран од гастроинтестинални клиники и служи коктели на таа тематика. Името е толку чудно, а локацијата толку збутана, што за да го пронајдеш ти треба сопруга која знае да чита јапонски букви кога е малку поднапиена.

Friday, 4 November 2016

The Accountant - Gavin O'Connor (2016)


Слободно смејте му се на Бен Афлек. Точно, човекот нема голем актерски опсег, меѓутоа се има испробано во толку многу улоги и жанрови, што навистина заслужува признание. Овој пат признанието доаѓа во форма на освојување на американскиот бокс офис со R-rated филм за аутистичен суперхерој.