Wednesday, 12 November 2014

Ако не може Кантарот на Синедејс...


...тогаш може Синедејс на кантар:)


Cinedays e еден од неколкуте културни настани заради кои искрено жалам што не живеам во Скопје.  Од 13 до 22 ноември во скопските кино-сали ќе бидат прикажани десетици исклучителни филмови, повеќето од кои тешко се начекуваат на големо платно дури и во многу поголеми културни метрополи.  Мал дел од филмовите на репертоарот веќе ги имам гледано, и за нив ќе напишам осврт (без спојлери) ден пред скопската премиера.  Бидејќи пишувам целосни осврти само за филмови што сум ги гледал во кино, останатите препораки ќе ги вметнувам во кратки билтени што ќе ги објавувам во пресрет на претстојниот синеден или два.  Во билтените ќе има параграф за филмовите кои ги имам гледано на видео, како и прогнози и очекувања за филмовите на автори со чија работа сум запознаен. 

Билтените ќе бидат далеку од сеопфатни, но се надевам дека ќе поттикнат дискусија и ќе ми дадат можност барем виртуелно да бидам дел од синедејс атмосферата.  За жал, ќе можам да покријам само десетина проценти од репертоарот на синедејс, а посебно жалам што имам комплетно изгубено контакт со балканската кинематографија.  Затоа би ми било многу драго доколку некој друг љубител на филмот сака да го надополни блогов со нивните препораки и впечатоци.  Доколку сте заинтересирани, ве молам пратете ми порака на qantarot@gmail.com или пишете на твитер (@qantarot) и фејсбук (Кантар МК).  Скопски филмомани, искрено ви завидувам!  Уживајте во богатата програма и посетувајте го блогов редовно во следните десетина дена.

Билтен #1: 13 и 14 ноември
Билтен #2: 15 ноември


No comments :

Post a comment